Nasa julkaisi kuvia: Siding Spring -komeetta ohitti Marsin

Sunnuntai-iltana Suomen aikaa Marsin ohittanut Siding Spring -komeetta saatiin kuvattua useilla luotaimilla. Koska luotaimia ei oltu suunniteltu tällaisiin havaintoihin, eivät kuvat ole kovin yksityiskohtaisia.

MRO-luotaimen HiRISE-kamera kuvasi pyrstötähteä 138 000 kilometrin etäisyydeltä (oikeanpuoleinen kuva). Kuvien erotustarkkuus on 138 metriä pikseliä kohden.

HiRISEn terävimmissä lyhyemmän valotusajan kuvissa ytimeksi tulkittu kirkkain alue on vain muutaman pikselin kokoinen ja sen perusteella ytimen halkaisijaksi on arvioitu noin puoli kilometriä. Ennen ohitusta komeettaytimen uskottiin olevan kilometrin kokoinen.

Opportunity-mönkijä puolestaan sai Siding Springin kuviinsa, joiden tarkkuus on selvästi MROta heikompi. Kuvissa erottuu komeetta utuisena pisteenä taivaalla. Mönkijä otti kuvia 2,5 tuntia ennen lähintä ohitusta, kun sen alueella jo sarasti aamu.

Curiosity-mönkijän kuvia ei vielä ole julkaistu. Myöskään ESA tai Intian avaruusjärjestö ISRO eivät ole kertoneet, millaisia havaintoja ne saivat pyrstötähdestä.

Nasaa kiinnostaa erityisesti, saadaanko syyskuussa Marsin kiertoradalle asettuneella MAVEN-luotaimella havaittua komeetan pyrstön aiheuttamia muutoksia Marsin kaasukehään.