Muinaisjäänne aurinkokunnan alkuajoilta löydettiin – komeetta vailla pyrstöä

Tutkijat ovat tunnistaneet harvinaislaatuisen komeetan, jonka arvioidaan säilyttäneen merkkejä aurinkokunnan alkuajoista. C/2014 S3 (PANSTARRS) on hyvin heikosti aktiivinen pyrstötähti, joka on tällä hetkellä 860 vuoden pituisella kiertoradalla.

Viime viikolla julkaistun tutkimuksen mukaan kappale syntyi todennäköisesti aurinkokunnan sisäosissa, mutta se linkoutui kauas jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Sen arvioidaan muistuttavan varhaista kiviasteroidia, jollaisista kiviplaneetat rakentuivat.

"Tuntemamme asteroidit ovat olleet miljardeja vuosia Auringon paistettavana lähellä sitä", kuvailee Karen Meech Havaijin yliopistosta. "Tämä on ensimmäinen paistamaton asteroidi, jonka olemme löytäneet – se on säilynyt parhaassa mahdollisessa pakastimessa."

Kappale kiinnitti tutkijoiden huomion, koska sillä ei havaittu juurikaan pyrstöä. Tämä on poikkeuksellista pitkäperiodisille komeetoille, jotka tulevat lähelle Aurinkoa. Spektrihavaintojen perusteella kappale muistuttaa S-tyypin asteroidia. Vastaavilla radoilla olevista komeetoista irtoaa haihtuvia aineita tyypillisesti miljoonakertaisesti siihen nähden.

Pyrstöttömille komeetoille on ehdotetaan tutkimuksessa nimeä "Manx-komeetat" viitaten hännättömään kissarotuun.

Aiheesta lisää Havaijin yliopisto (englanniksi)