Marsluotaimet selvisivät komeetan ohituksesta - kuvia odotellaan

Nasa raportoi kaikkien kolmen Marsia kiertävän luotaimensa selvinneen Siding Spring -komeetan ohituksesta. Myös ESA kertoo, ettei Mars Express -luotaimella ole ongelmia.

Mahdollisena vaarana oli, että pyrstötähdestä irtoavat pienet kappaleet voisivat osua luotaimiin.

Siding Spring -komeetta kävi lähimpänä Marsia sunnuntai-iltana kello 21.27 Suomen aikaa ja sen pyrstö oli tiheimmillään Marsin kohdalla noin puolitoista tuntia sen jälkeen.

Ohitusta internetin kautta seuranneille oli pettymys, etteivät avaruusjärjestöt pyrkineet lähettämään luotainten ottamia kuvia mahdollisimman pian, vaan niitä julkaistaan vasta myöhemmin.

Marsin pinnalla olevien Curiosity ja Opportunity -mönkijöiden kannalta kuvausolosuhteet eivät olleet ihanteelliset, sillä komeetta ohitti Marsin planeetan päiväpuolelta. Yöpuolen taivaalta ilmiö olisi ollut olennaisesti paremmin havaittavissa.

Kiertorataluotaimet oli käännetty vaarallisimpien hetkien ajaksi poispäin pyrstötähdestä, mutta ne tekivät havaintoja sekä ennen että jälkeen ohituksen. Koko havaintodatan lähettäminen maapallolle voi kestää useita vuorokausia, koska tiedonsiirtolinkki on suhteellisen hidas.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)