Maan viikko sitten ohittanut asteroidi paljastui kaksiosaiseksi

Nasa on julkaissut asteroidista 1999 JD6 otetut tutkakuvat. Kyseinen asteroidi ohitti maapallon 19-kertaiselta Maa-Kuu-etäisyydeltä 25. heinäkuuta. Kuvien perusteella vaikuttaa siltä, että asteroidi koostuu kahdesta toisiinsa liittyvästä kappaleesta ja sen pisin sivu on 2 kilometriä pitkä.

"Tutkahavaintojen mukaan noin 15 prosenttia Maan lähellä kiertävistä yli 180 metrin kokoisista asteroideista, kuten myös 1999 JD6, on muodoltaan tällaisia maapähkinän muotoisia", kuvailee Lance Benner JPL:stä.

Asteroidia havainnoitiin yhdistämällä Nasan Goldstonen 70-metrinen lautasantenni sekä NSF:n 100-metrinen Green Bank -radioteleskooppi. Pienimmät kuvissa erottuvat yksityiskohdat ovat 7,5 metrin kokoisia.

Nasa kartoittaa Maan lähellä kulkevia asteroideja. Suurin osa niistä on huomattavasti 1999 JD6:tta pienempiä. Seuraavia tunnettuja lähiohituksia voi tutkia Nasan NEO-sivuilta.

Nykyään tunnetaan 12 928 lähellä Maan rataa kiertävää kappaletta, joista 1 604 on luokiteltu potentiaalisesti vaarallisiksi. 154 potentiaalisesti vaarallisista on kilometrin kokoluokkaa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)