Lovejoy-pyrstötähti kuvattiin jättikameralla

Jättimäinen Dark Energy Camera on ottanut ennätyksellisen tarkan kuvan Lovejoy-pyrstötähdestä. Joulukuun lopussa ikuistettu otos näyttää pikkutarkasti komeetan ytimestä purkautuvan pyrstön, joka koostuu pölystä ja kaasusta.

Dark Energy Camera -laitteisto on asennettu Chilen 4-metriseen Blanco-teleskooppiin. Kyseessä on yksi maailman tehokkaimmista kameroista ja sen tarkkuus on 570 megapikseliä. Kamera koostuu 62 erillisestä kennosta ja siksi niiden väliin jää pienet tyhjät alueet.

Komeetta oli kuvaamisen aikaan 82 miljoonan kilometrin etäisyydellä Maasta. Sen ydin on vain viisi kilometriä halkaisijaltaan ja sitä ympäröivä alue on kuvassa ylivalottunut. Pyöreä koma-pilvi on puolestaan noin 650 000 kilometriä leveä. Kuvassa näkyy ainoastaan pyrstön alku, sillä itse pyrstö oli jo tuolloin kymmenien miljoonien kilometrien mittainen.

Dark Energy Camera otettiin käyttöön vuonna 2012. Poiketen muista jättiteleskoopeista sillä voidaan kuvata hyvin laaja alue taivaalla. Kuva-alue vastaa 20-kertaista Kuun pinta-alaa taivaalla. Observatorion päätehtävänä on hankkia havaintoja pimeästä energiasta kuvaamalla kaukaisia galaksijoukkoja.

Pyrstötähti Lovejoy (C/2014 Q2) nousi havaittavaksi Suomen taivaalle joulukuun lopussa. Se oli kirkkaimmillaan tammikuussa. Lovejoy-pyrstötähdestä on runsaasti harrastajien kuvia myös Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmässsä.

Aiheesta lisää Fermilab (englanniksi)