Kuut ovat yleisiä kääpiöplaneetoilla

Tutkijat ovat havainneet pienen kuun kiertämässä aurinkokuntamme kolmanneksi suurinta kääpiöplaneettaa. Nyt kaikilla Neptunuksen takaisilla suurilla kappaleilla tiedetään olevan kuu kiertolaisenaan.

Lumikki, eli viralliselta nimeltään 2007 OR10, on arviolta noin 900–1 400 kilometrin kokoinen kappale aurinkokuntamme reunalla.

Kyse on todellakin kääpiökokoisesta maailmasta, jos sitä vertaa kotiplaneettamme lähes 13 000 kilometrin halkaisijaan. Samalla se on suurin aurinkokuntamme kohde, jolla ei vielä ole numerosarjan lisäksi kunnollista virallista nimeä.

Näin pienten kappaleiden kuut ovat todennäköisesti muodostuneet törmäyksen myötä, kun emokappaleesta irronnut ja sen kiertoradalle päätynyt materiaali on yhdistynyt uudeksi kappaleeksi. Se, että jokaisella Neptunuksen takaisella suurella kohteella on kuu, viittaa aurinkokunnan erittäin täpötäyteen ja kaoottiseen menneisyyteen.

"Nykyään nämä kappaleet ovat suhteellisen harvinaisia ja niiden törmääminen toisiinsa on epätodennäköistä", toteaa Scott Sheppard Carnegie-tiedeinstituutista. “Tämä tarkoittaa sitä, että ympäristön on täytynyt olla paljon tiheämpi. Menneisyydessä kohteita on täytynyt olla 10 tai 100 kertaa enemmän kuin nyt."

Lumikkia ei ole vielä virallisesti nimitetty kääpiöplaneetaksi. Löydön tehneet tutkijat kertoivat Lumikin kuusta jo aiemmin planeettatutkimuksen konferenssissa, mutta varsinainen tieteellinen paperi hyväksyttiin julkaistavaksi vasta viime viikolla.

Havainnot viittaavat siihen, että Lumikilla on aikoinaan ollut vesitulivuoria ja kaasukehä. Nykyään tämä pieni maailma on jäätynyt ja menettämässä vähitellen kaasukehäänsä.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)