Komeetta Churyumov-Gerasimenko syntyi suuren törmäyksen seurauksena

Uusi tutkimus selvitti komeetta Churyumov-Gerasimenkon menneisyyttä. Kansainvälisen tutkimusryhmän mukaan törmäyssynty selittäisi komeetan erikoisia pinnanmuotoja.

Eurooppalaisen Rosetta-luotaimen tutkima komeetta Churyumov-Gerasimenko muodostui todennäköisesti suuressa törmäyksessä. Tutkimus aiheesta ilmestyi maanantaina Nature Astronomy -julkaisussa.

Tutkijoiden tekemässä simulaatiossa kaksi komeettaydintä törmää toisiinsa siten, että vain pieni osa niiden aineesta höyrystyy.

Arvion mukaan komeettojen törmäysvauhti saattoi olla jopa kilometrin sekunnissa, mikä olisi tyypillinen aurinkokunnan ulko-osissa kiertäville kappaleille.

Tutkijat arvioivat, että komeettojen alhainen tiheys ja suuri haihtuvien aineiden määrä mahdollisti niiden yhdistymisen törmäyksessä suhteellisen pehmeästi. Suurin osa aineesta liikkui mallinnuksen mukaan niin hitaasti, että aineen oma painovoima riitti kasaamaan sen takaisin yhteen.

Törmäysmallinnusta esitellään myös julkaistussa animaatiossa.

Yllättävää prosessissa on, että aineen kasautuminen kesti todennäköisesti vain muutamia vuorokausia. Koska merkittävää lämpenemistä ei tapahtunut, aineen alkuperäinen koostumus aurinkokunnan alkuajoilta säilyi.

Törmäyshypoteesia tukevat Rosetta-luotaimen havainnot komeetan kerrosrakenteesta sekä kuopista. Törmäyksen ajankohtaa on vaikea määritellä tarkalleen, koska aineen koostumus säilyi pääosin alkuperäisenä. Toisaalta Auringon lämpövaikutus on muokannut pintaa myöhemmin.

Aiheesta lisää CNRS (englanniksi)