Haumealta löytyi jättiläismäinen tummanpunainen pilkku

Kääpiöplaneetta Haumean pinnalta löytyi valtavan kokoinen punertava alue. Valokäyriin perustuva löytö julkaistiin eilen Potsdamissa järjestettävässä Europlanet-kongressissa.

"Haumean valokäyrän sinisen ja punaisen värin mittaukset eivät ole samassa kohtaa, kuten tapahtuisi tasavärisen kohteen tapauksessa", selostaa Pedro Lacerda Queen's Universitystä Belfastista. "Epäsymmetrisyys kertoo meille, että Haumealla on alue, joka on tummempi ja punaisempi kuin muu pinta."

Valokäyrästä ei selviä, onko punertava alue rajoitetumpi ja väriltään terävä vai haaleampi ja laajempi alue. Mikäli se on pilkkumainen, voisi alueen halkaisija olla yli 500 kilometriä.

Pilkun todennäköisimmäksi aiheuttajaksi Lacerdan tutkimusryhmä epäilee törmäyksestä syntynyttä jälkeä. Tämä olisi voinut aiheuttaa kääpiöplaneetalle samalla sen nopean pyörimisliikkeen.

Haumea kiertää Aurinkoa 35-52-kertaisella etäisyydellä Maan rataan verrattuna. Kääpiöplaneetta on pituudeltaan noin kaksi tuhatta kilometriä, mutta lyhyimmältä akseliltaan vain puolet siitä. Haumean outo muoto johtuu sen nopeasta, alle 4 tuntia kestävästä pyörähdysjaksosta. Ilman nopeaa pyörimistä painovoima tekisi kappaleesta pallon muotoisen.

Lue lisää Queen's University of Belfastin sivuilta (englanniksi)

Visualisointi pilkusta YouTubessa