Hämmästyttävä löytö - asteroidia ympäröi kaksi rengasta

250 kilometrin kokoiselta Chariklo-asteroidilta on löytynyt kaksi rengasta. Löytö on äärimmäisen yllättävä.

Koko aurinkokunnasta renkaita tunnettiin tätä ennen vain suurilta kaasuplaneetoilta. Oppikirjoissa ainoastaan Saturnuksella, Jupiterille, Uranuksella ja Neptunuksella on renkaat.

Tulokset julkaistiin Nature-lehden verkkosivuilla nyt keskiviikkoiltana Suomen aikaa.

"Me emme etsineet rengasta emmekä ajatelleet, että Chariklon kaltaisilla pienillä kappaleilla voisi olla sellaisia ensinkään. Löytö ja järjestelmässä näkemämme ällistyttävä määrä yksityiskohtia tulivat täytenä yllätyksenä", kertoo Felipe Braga-Ribas Brasilian MCTI-observatoriosta.

Renkaat löytyivät, kun useat Etelä-Amerikassa sijaitsevat teleskoopit kuvasivat Chariklo-asteroidin ylikulkua taustalla olevan tähden edestä. Renkaat näkyivät tähden valon himmenemisenä. Tämä tapahtui ennen ja jälkeen itse asteroidin aiheuttaman pidemmän himmentymisen.

Mittausten mukaan pienkappaleista koostuvien renkaiden paksuudet ovat 7 ja 3 kilometriä. Niiden välissä on 9 kilometriä leveä tyhjä alue.

Rengasjärjestelmän arvioidaan syntyneen, kun Charikloa kiertänyt pienempi asteroidikuu hajosi törmäyksessä. Renkaiden erottuminen kahdeksi erilliseksi järjestelmäksi saattaa olla Charikloa kiertävien ja vielä havaitsemattomien asteroidikuiden painovoiman vaikutusta.

Asteroidi 10199 Chariklon rata aurinkokunnassa sijaitsee Saturnuksen ja Uranuksen välissä. Se kuuluu kentaureiksi nimettyihin pienkappaleisiin. Chariklo löydettiin 1997 ja se on suurin tunnettu kentauri-asteroidi. (Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä no 3 tai 4/2014)

Aiheesta lisää ESO

Rengaslöytöä selittävä video