Asteroidit saattavat olla harhaanjohtavien pintakerrosten naamioimia

Aurinkokunnan pienkappaleiden koostumusta voi olla luultua vaikeampaa tunnistaa spektrihavainnoista. Tutkimus perustuu lentokoneeseen asennetun SOFIA-teleskoopin havaintoihin.

Kääpiöplaneetta Cereksen tutkimuksessa on huomattu, että osa sen pinnasta ei ollenkaan vastaa syvempien kerrosten koostumusta.

Cereksen pinnalta näkyy keski-infrapunan spektrihavainnoissa pyrokseeni-nimistä silikaattia. Toisaalta syvempien kerrosten tiedetään muiden spektrialueiden perusteella olevan huomattavasti enemmän vettä sisältäviä mineraaleja, kuten savea ja karbonaatteja.

"Olemme havainneet, että ulommaiset pari mikrometriä ovat osittain pinnoitettuja kuivilla hiukkasilla", kuvailee Franck Marchis SETI-instituutista. "Ne eivät ole peräisin Cereksestä itsestään, vaan pienkappaleita asteroiditörmäyksistä, jotka todennäköisesti tapahtuivat kymmeniä miljoonia vuosia sitten."

Aurinkokunnassa tunnetaan useita kappaleita, joita peittää muualta tullut pölykerros. Tunnetuimpia niistä ovat Saturnuksen Japetus-kuu sekä Pluton Kharon-kuu.

Myös maapallon veden ja monien biosfäärin aineiden on ehdotettu tulleen planeettamme muodostumisen jälkeen asteroidien ja komeettojen törmäyksistä.

Asteroidien luokittelu havaittujen spektrien mukaan on tärkeää tieteen lisäksi myös niiden hyödyntämisen kannalta. Useat yhtiöt suunnittelevat asteroidien louhimisen aloittamista lähivuosikymmeninä. Olennainen osa tätä suunnitelmaa on asteroidien koostumuksen päätteleminen hyvällä tarkkuudella etähavainnoista.

Aiheesta lisää SETI Institute (englanniksi)