Tähdet ja avaruus -lehden uutiset

Tuoreimpia uutisia

Uutiskategoriat

Uutisarkisto

Uusimmat havainnot

Keskustelu

Uutishaku
   

avainsanoista

  

koko tekstistä

Tähdet ja avaruus -lehti

Vuorikatu 4B
00100 Helsinki

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Videolla näkyy, kuinka miljardi tonnia plasmaa purkautui Auringosta

29.04.2010Mikko Suominen
Koronasadetta Auringon pinnan lähellä. Kuva SDO / AIA

Nasan uusi Solar Dynamics Observatory (SDO) on onnistunut kuvaamaan rajun purkauksen Auringon pinnalla. Kyseessä on yksi viime vuosien suurimmista plasmapurkauksista. Sellaista ei ole koskaan aiemmin päästy tutkimaan nyt saavutetulla tarkkuudella.

"Näemme miljardeja tonneja magnetisoitunutta plasmaa purkautumassa avaruuteen samalla kun sitä putoaa takaisin pinnalle", selostaa Karel Schrijver Lockheed Martinin Aurinko- ja astrofysiikan laboratoriosta.

Purkaus ulottuu lähes 100 000 kilometrin korkeuteen Auringon pinnasta. Huhtikuun 19. päivänä kuvattu puolen minuutin pituinen video kattaa nopeutettuna neljän tunnin kuvausajan.

"Mikään muu teleskooppi ei pääse lähellekään SDO:ta yhdistetyssä paikan, ajan ja spektrin erotuskyvyssä", toteaa SDO-tiimin jäsen Alan Title.

Videolla näkyvää koronasadetta on pidetty erityisen mielenkiintoisena, koska sen liike Auringon vahvassa painovoimakentässä on merkillisen hidasta. Sama ilmiö on askarruttanut tutkijoita jo pitkään. SDO:n ennätystarkat kuvat tarjoavat selityksen paljastamalla kuuman kaasun muodostaman "tyynyn", joka hidastaa plasmaa.

Video purkauksesta YouTubessa

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Avainsanat: SDO, Solar Dynamics Observatory, Aurinko, Karel Schrijver, Alan Title, Plasmapurkaus, Koronasade