Tähdet ja avaruus -lehden uutiset

Tuoreimpia uutisia

Uutiskategoriat

Uutisarkisto

Uusimmat havainnot

Keskustelu

Uutishaku
   

avainsanoista

  

koko tekstistä

Tähdet ja avaruus -lehti

Vuorikatu 4B
00100 Helsinki

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Venuksen Tuulikki-tulivuoresta paljastui yllättäviä kivilajeja

25.05.2012Mikko Suominen
Tuulikki-tulivuoren huippu kohoaa vajaan kilometrin ympäröivän tasangon yläpuolelle Venux Express -luotaimen tutkakuvassa. Kuva ESA / Venus Express / A. T. Basilevsky / Elsevier Inc.

ESAn Venus Express -luotaimen havainnot ovat tuoneet lisätietoa Venuksen kivilajien koostumuksesta. Yllättävä havainto tehtiin infrapunamittauksilla Tuulikki-tulivuoren huipun alueelta.

"Tuulikki on basalttitulivuori ja sopi hyvin tutkimuskohteeksi pinnankorkeutensa osalta", kertoo tutkimusta johtanut Alexander Basilevsky. "Havaitsimme sillä odotettua suuremman heijastavuuden ja tutkimme siksi tulivuorta tarkemmin. Sen huipulta paljastui jyrkkäreunainen kohouma."

Tutkijat päättelivät, että tulivuoren huippu eroaa kivilajiensa osalta ympäristöstään. He ehdottavat alueen koostuvan felsisistä kivilajeista, jotka ovat väriltään vaaleita ja sisältävät kevyitä alkuaineita.

Tarkasta kivilajista ei vielä voida olla täysin varmoja, mutta tutkijoita kiinnostaa erityisesti alueen syntytapa. Maapallolla felsiset kivilajit syntyvät yleensä vesiympäristössä. Venuksessa ei tulivuoren huipun syntyaikaan uskota olleen enää valtameriä.

Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta Venuksen pinnanmuodot on nimetty mytologian ja historian naisten mukaan. Tuulikki-nimi juontaa juurensa suomalaisesta metsän jumalattaresta.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)

Avainsanat: Venus, tulivuori, Venus Express, Tuulikki, Alexander Basilevsky, kivilaji, felsinen