Pluto värjäsi suurimman kuunsa punaiseksi

Pluton kuun Kharonin punaiselle värille on saatu vihdoin selitys. Uuden tutkimuksen mukaan Kharonin pinnan värikäs aine on alkujaan lähtöisin Plutosta.

Tutkijoiden tekemän mallinnuksen perusteella kyse on Plutosta karanneesta metaanikaasusta, joka on matkannut Kharonin luokse. Painovoima ja kylmyys ovat vanginneet metaanin kuun navoille. Kharonin reilun vuosisadan kestävän talven aikana lämpötila voi tippua jopa −257 celsiusasteeseen. Tämä on riittävän kylmää muuttamaan metaanikaasun kiinteäksi.

"Metaanimolekyylit kimpoilevat Kharonin pinnalla, kunnes ne joko karkaavat takaisin avaruuteen tai laskeutuvat kylmälle navalle, jossa ne jäätyvät kiinteäksi aineeksi muodostaen metaanijäästä päällysteen", selittää Will Grundy Lowellin observatoriosta.

Talvea seuraa yli sata vuotta kestävä jatkuva auringonpaiste, joka muuttaa osan metaanista toliineiksi. Nämä ovat punertavia orgaanisia molekyylejä. Näin toliineja on hiljalleen kertynyt Kharonin navoille miljoonien vuosien ajan.

"Kuka olisi ajatellut, että Pluto on graffitiartisti ja spraymaalannut kumppaninsa punertavilla tahroilla", toteaa Grundy.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)