Nasan video esittelee 2 viikkoa auringonpilkun kehitystä

Nasan video tiivistää auringonpilkun 13 vuorokauden tapahtumat puoleentoista minuuttiin. Nasan Solar Dynamics Observatory -satelliitti seurasi auringonpilkun kulkua kotitähtemme pinnan yli 5.-17. heinäkuuta.

Video alkaa, kun nimikoodin AR12665 saanut auringonpilkku kääntyy näkyviin Auringon takaa päivätähtemme pyörimisliikkeen myötä.

Näkyvän valon ja ultravioletin yhdistelmävideolla erottuu, miten pilkkualue muuntuu ajan kuluessa.

Video esittelee myös alueelta tulleita kahta keskitason eli M-luokan flare-purkausta ja jälkimmäiseen liittynyttä koronan massapurkausta. Lopuksi pilkku kääntyy näkymättömiin Auringon taakse.

Saman pilkun jäännökset, nyt uudella kierroksellaan nimikoodilla AR12670, ovat tällä hetkellä näkyvissä lähellä Auringon keskustaa.

Parhaillaan ollaan lähestymässä auringon aktiivisuussyklin minimiä. Se tarkoittaa, että auringonpilkkuja on näkyvissä keskimääräistä vähemmän. Samoin myös hiukkaspurkauksia ja revontulia on keskimääräistä vähemmän. 

Vuosina 2012-14 ollut edellinen aktiivisuusmaksimi jäi matalimmaksi noin sataan vuoteen ja minimistäkin voi tulla nyt tavallista pienempi aktiivisuudeltaan.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)