Merkuriuksen pinnalla on ollut räjähtävää vulkanismia

MESSENGER-luotaimen kuvista on löytynyt muodostelmia, jotka viittaavat muinaisiin vulkaanisiin räjähdyksiin Merkuriuksen pinnalla. Aiemmin sellaisia ei arveltu planeetalla tapahtuneen, koska se olisi vaatinut helposti haihtuvien aineiden kuten veden ja hiilidioksidin esiintymistä.

Lisäksi vulkanismi on muinoin jatkunut Merkuriuksessa pitkiä aikoja. "Jos räjähdyksiä olisi esiintynyt vain lyhyen aikaa, niiden jäljet olisivat kaikkialla yhtä kuluneita", toteaa Tim Goudge Brown-yliopistosta. "Niin ei kuitenkaan ole, joten purkauksia on tapahtunut merkittävän osan Merkuriuksen historiasta."

Räjähdysmäisten purkausten ajankohtia on määritetty tutkimalla törmäyskraattereita. Jos kraatterin sisällä on jälkiä purkausten yhteydessä syntyneistä pyroklastisista kerrostumista, niiden on täytynyt syntyä myöhemmin kuin kraatterin tai ne olisivat tuhoutuneet törmäyksessä.

Pitkistä purkausten esiintymiskausista kertoo puolestaan se, että kerrostumia löytyy myös suhteellisen nuorista, 3,5-1 miljardin vuoden ikäisistä kraattereista.

Aiemmin arveltiin, että vulkanismia esiintyi Merkuriuksessa ainoastaan pian planeetan synnyn jälkeen noin 4,5 miljardia vuotta sitten.

Aiheesta lisää Brown University (englanniksi).