Marsin pinnalta jäljet katoavat jo parissa vuodessa

Mars Reconnaissance Orbiter -luotain on kuvannut Punaisen planeetan pinnan yksityiskohtien muutoksia HiRISE-kamerallaan.

Kuussa astronauttien sinne jättämien jalanjälkien arvioidaan säilyvän noin miljoona vuotta. Lopulta mikrometeoroidipommitus kuluttaa ne hiljalleen näkyvistä. Näin ei todellakaan ole Marsin laita.

Toukokuussa 2010 ja helmikuussa 2012 otettu kuvapari näyttää, miten punaisella planeetalla rinnettä vierineen kiven jäljet katoavat lähes kokonaan näkyvistä.

Vierineen kiven jäljet erottuvat ensimmäisessä kuvassa selvästi, sillä pintahiekan alla on tummempaa ainesta. Kohdissa, joista kivi on ottanut maahan näkyy pienenpieniä maanvyöryjä.

"Jälkimmäisessä kuvassa näkyy, että pienemmät jäljet ovat poissa ja isommatkin ovat haalistuneet huomattavasti", kertoo HiRISE-kameran parissa työskentelevä Ross A. Beyer. "Tämä johtuu todennäköisesti hienojakoisesta vaaleasta pölystä, joka liikkuu Marsin ilmakehässä ja peittää sitten tummemman kerroksen."

Marsissa eroosio vaihtelee huomattavasti sijainnin mukaan. Oheinen kuvapari on otettu 20 asteen päässä planeetan päiväntasaajasta. Napajäätiköiden alueella eroosio on vielä nopeampaa. Phoenix-laskeutujalta hiilidioksidijää todennäköisesti irrotti kokonaan luotaimen aurinkopaneelit talven aikana.

Aiheesta lisää HiRISE-kamera (englanniksi)