Marsin luolista julkaistiin uusia kuvia

Nasa julkaisi joulukuun alussa 340 tuoretta kuvaa Marsin pinnasta.

MRO-luotaimen huipputarkka HiRISE-kamera on paljastanut Marsista luolia, mutatulivuoria, vanhoja laavauomia ja monenlaisia muita pinnanmuotoja. Kuvat on otettu lokakuun 1. ja marraskuun 1. päivän välisenä aikana.

Harvinaisimpien näkymien joukossa oli vierekkäin sijaitsevien mustina näkyvien luolien kuva (vieressä keskellä).  Sekä 180-metrisen että 310-metrisen kuilun pimeyden verhoamat pohjat paljastuivat esiin kuvankäsittelyn avulla. Luultavasti kyseessä ovat maanalaiseen laavaputkeen romahtaneet "kattoikkunat".

Simpukkamaisten painaumien laaja kenttä (ylin kuva) on huomiota herättävän näköinen. Painaumat aiheutuvat maastoa peittävän kerroksen osittaisesta poistumisesta. Terävien jyrkänteiden alue (alin kuva) sijaitsee lähellä planeetan pohjoisnapaa.

HiRISE-kamera on ottanut tähän mennessä Marsista yli 17 000 kuvaa parhaimmillaan 25 senttimetrin erotuskyvyllä pikseliä kohden. Tyypillinen kuva kattaa kymmenien neliökilometrien alueen. Kameran sivuilta löytyy joulukuun kuvajulkaisu kokonaisuudessaan. (Marsin luolista lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 1 tai 2/2011.)

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)