Marsin kaasukehä hohtaa vihreänä

Punaisen planeetan ilmakehä hohkaa vihreää valoa noin 80 kilometrin korkeudella planeetan pinnasta. Tämä on ensimmäinen havainto ilmiöstä maapallon ulkopuolella.

Kyseessä on ilmahehku-niminen ilmiö. Sen esiintyminen Marsissa ennustettiin jo 40 vuotta sitten.

Hehkun tallensi punaista planeettaa kiertävä Euroopan avaruusjärjestön ExoMars TGO-alus. Huhtikuusta joulukuuhun 2019 kestävän jakson aikana aluksen spektrometrit skannasivat kaasukehää 20–400 korkeudella planeetan pinnasta kahdesti sen kierroksella planeetan ympäri.

Ilmahehku oli voimakkain 80 kilometrin korkeudella ja vaihteli sen mukaan, kuinka kaukana Mars oli Auringosta, sanoo Ann Carine BIRA-IASB-instituutista.

Tutkijoiden mallinnuksen perusteella vihreä hehku oli pääasiassa seurausta hiilidioksidin hajoamisesta hiilimonoksidiksi ja hapeksi.

"Me näimme happiatomien hohtavan niin näkyvässä kuin ultravioletissa valossa", sanoo Jean-Claude Gérard Liègen yliopistosta.

Kun ilmiö oli havaittu ensimmäistä kertaa toisella taivaankappaleella, tutkijat pystyivät vertaamaan kahdella planeetalla tehtyjä havaintoja. Marsin ja maapallon ilmahehkut eivät olleet aivan samanlaisia.

"Havainnot Marsissa käyvät yksiin aiempien teoreettisten mallien kanssa, mutta eivät maapallolla tavattavan hehkun kanssa, jossa näkyvä emissio on paljon heikompi," sanoo Gérard.

"Tämä viittaa, että meillä on lisää opittavaa siitä, kuinka happiatomit käyttäytyvät. Se on merkittävän tärkeää atomi- ja kvanttifysiikan ymmärryksellemme".

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)