Maapallon paikalla saattoi aikoinaan olla supermaapallo

Kauan ennen kuin Merkurius, Venus, Maa ja Mars syntyivät, aurinkokunnan sisäosissa saattoi olla joukko niin sanottuja supermaapalloja.

Nämä planeetat olivat paljon kotiplaneettaamme suurempia, mutta silti kivisiä. Uuden tutkimuksen mukaan aurinkokunnassa vaeltanut Jupiter olisi sysännyt suuret kiviplaneetat tuhoon kohti Aurinkoa.

"Tutkimuksemme viittaa siihen, että Jupiterin vaellus on voinut tuhota planeettojen ensimmäisen sukupolven ja asettaa näyttämön valmiiksi massavajaille kiviplaneetoille, joita aurinkokunnassamme on nykyään", uskoo Konstantin Batygin Caltechista.

"Kaikki tämä sopii hienosti siihen, miten ymmärryksemme aurinkokunnan kehityksestä on viimeaikoina edistynyt täyttäen samalla muutamia aukkoja", Batygin lisää.

Aurinkokuntamme näyttää nykytietojen valossa olevan poikkeus Linnunradan planeettakuntien joukossa, sillä useilla tähdillä on ympärillään supermaapalloja.

"Ei ole syytä epäillä, etteikö galaksimme vallitseva planeettojen muodostumismekanismi olisi toteutunut myös täällä. On todennäköisempää, että myöhemmat muutokset ovat vain muuttaneet alkuperäistä kokoonpanoa", Batygin uskoo.

Aiheesta lisää Caltech (englanniksi)