Luotain havaitsi Marsin revontulia

Nasan MAVEN-luotain on havainnut Marsissa poikkeuksellisen kirkkaita revontulia. Ultraviolettialueella näkyneitä revontulia havaittiin viime joulukuussa viitenä päivänä.

"Erikoisen yllättävää näissä revontulissa oli, miten syvällä Marsin kaasukehässä ne olivat, paljon syvemmällä kuin maapallolla tai muualla Marsissa", selittää Arnaud Stiepen Coloradon yliopistosta. "Revontulet synnyttäneiden elektronien on täytynyt olla hyvin energisiä."

Revontulten havaintopaikat Marsissa on merkitty karttaan. Havainnot tehtiin planeetan pohjoisella pallonpuoliskolla eivätkä ne näytä olevan sidoksissa mihinkään yksittäiseen paikkaan.

Marsilla ei ole Maan kaltaista voimakasta magneettikenttää, joka suojelisi sitä aurinkotuulelta, mutta planeetalla on paikallisia magneettisia alueita, jotka vuorovaikuttavat aurinkotuulen kanssa.

Revontulten lisäksi MAVEN on havainnut Marsin kaasukehässä myös pölyä poikkeuksellisen korkealla, 150-300 kilometrissä. Havainto oli yllättävä eikä pölyn alkuperästä ole varmuutta. 

Marsin kaasukehän omituisuudet ovat olleet uutisissa muutenkin viime aikoina. Hiljattain julkaistiin tieto siitä, että tähtiharrastajat olivat löytäneet Marsista oudon pilvimuodostelman, joka tuoreen analyysin mukaan sijaitsi vähintään 250 kilometrin korkeudella (aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä no 3/2015).

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)