Kuu on syvemmällä jäänne törmääjäplaneetasta - happi-isotoopit kertovat maapallon ja Theian kolarista

Maapalloon muinoin törmännyt Theia ei ollut koostumukseltaan samanlainen kuin kotiplaneettamme. Uuden tutkimuksen mukaan eroavaisuus näkyy nykyään Kuun koostumuksessa.

Yleisesti hyväksytyn teorian mukaan Marsin tai Merkuriuksen kokoinen kappale osui alkumaapalloon aurinkokunnan varhaisessa nuoruudessa. Törmääjää on kutsuttu Theiaksi.  

Tämä maapallon historian väkivaltaisin tapahtuma tunnetaan Kuun synnyn törmäyksenä. Kolarissa avaruuteen paiskautuneesta materiasta kasaantui nykyinen kiertolaisemme Kuu. 

Yksi vahvimmista todisteista teorian puolesta on Kuun ja Maan samanlainen koostumus. Teoria selittää myös sen, millä tavalla ja nopeudella maapallo ja Kuu kiertävät toistensa ympäri.

Tutkijoiden mukaan kiertolaisemme muistuttaa kuitenkin jopa liian paljon maapalloa. Tietokonesimulaatioiden mukaan Kuun pitäisi nimittäin koostua jopa 80-prosenttisesti Theian  materiasta.

Nature Geoscience -lehdessä julkaistun  uuden tutkimuksen perusteella Maan ja Kuun välillä kuitenkin on luultua enemmän eroa. Oman planeettamme ja kiertolaisemme happi-isotoopeissa on selviä poikkeavuuksia.

Lisäksi eroavaisuudet kasvavat syvemmälle Kuuhun mentäessä. Tämä sopii mallinnukseen.  

Kuun pintaosissa pitäisikin olla enemmän sekoittunutta ainetta ja syvemmällä puolestaan suhteessa suurempi osuus alkuperäistä Theiaa.

Nyt julkaistu havainto viittaa siihen, että Theia todennäköisesti muodostui kauempana Auringosta kuin maapallo.

Aiheesta lisää Nature Geoscience (englanniksi)