Jupiterin muinainen vaellus paljastuu asteroidien radoista

Ruotsalaistutkimus esittää aiempaa tarkemmin Jupiter-planeetan muinaisen vaelluksen aurinkokunnassa. Malli on tehty tietokonesimulaationa ja tutkimusryhmän mukaan selittää Jupiterin radan lähellä kiertävien troijalaisten asteroidien jakauman.

"Tämä on ensimmäinen kerta, kun meillä on todisteita Jupiterin muodostumisesta kaukana Auringosta ja vaeltamisesta nykyradalleen. Löysimme todistusaineistoa lähellä Jupiteria kiertävistä troijalaisasteroideista", kertoo Simona Pirani Lundin yliopistosta.

Vaikka teoretisoitua jättiläisplaneettojen ammoista vaellusta pidetään suhteellisen varmana, ei sen yksityiskohdista ole ollut tarkkaa, tutkijoiden yleisesti hyväksymää tietoa.

Jupiterin troijalaisasteroidit kiertävät Aurinkoa planeetan rataetäisyydellä, mutta keskittyvät niin kutsuttujen Lagrangen pisteiden ympärille 60 astetta Jupiteria edellä ja jäljessä.

Yksi suuri kysymys on ollut, miksi troijalaisasteroideja on noin puolet enemmän Jupiterin edessä kuin sen takana. Aiemmat tutkimukset eivät tämän selittämisessä ole onnistuneet. Nyt tietokonesimulaatioista on löytynyt selitys sille, miten Jupiterin painovoima paimensi asteroideja sen hitaalla spiraalimaisella matkalla.

Kehitetyn mallin mukaan Jupiter olisi muodostunut sen nykyiseen rataan verrattuna peräti nelinkertaisella etäisyydellä Auringosta. Tämä tapahtui parin miljoonan vuoden kuluessa aurinkokunnan synnystä. Jättiläisplaneetta olisi sitten vaeltanut nykypaikalleen 0,7 miljoonan vuoden kuluessa. 

Tutkijat pitävät todennäköisenä, että troijalaisasteroidien koostumus vastaa pitkälti Jupiterin ytimen koostumusta. He odottavat paljon vuonna 2021 laukaistavaksi aiotulta Lucy-luotaimelta, joka matkaa tutkimaan Jupiterin troijalaisia.

Aiheesta lisää Lundin yliopisto (englanniksi)