Io-kuun tulivuoret eivät vastaa teorioita

Nasan ja ESAn yhteistutkimus Jupiterin Io-kuun tulivuorista on tuottanut yllättävän tuloksen. Ion tulivuoret eivät näytä sijaitsevan niissä paikoissa, joihin ne simulaatioiden mukaan muodostuisivat.

Tutkimus aiheesta ilmestyi Earth and Planetary Science Letters -julkaisussa.

"Havaintojen mukaan tulivuoritoiminta sijaitsee noin 30-60 pituusastetta itään sieltä, missä olettaisimme sen esiintyvän", kertoo Christopher Hamilton Nasasta.

Yksikään nykyinen kiinteän kappaleen vuorovesimalli ei selitä outoa ilmiötä, mutta tutkijoilla on erilaisia alustavia ideoita siitä mistä voisi olla kysymys.

Hamiltonin mukaan suurin osa Ion lämmöstä syntyy niin kutsutussa astenosfäärissä, joka sijaitsee Ion kuorikerroksen alla. Sen lämpenemisen arvioidaan aiheutuvan vuorovesivoimista, joita aiheuttavat eniten läheisten suurten kuiden painovoima niiden ohittaessa Ion radoillaan.

Myös etäisyydenvaihtelut Jupiterista aiheuttavat vuorovesivoimia. Vuorovesiaaltoa muistuttava vaihtelu Ion pinnassa on peräti 100 metriä korkea.

Jupiterin Io-kuu on kooltaan hieman Maan Kuuta suurempi ja kiertää Jupiteria vain 42 tunnin kiertoajalla. Kuten muutkin Jupiterin kuut, se on lukittunut kääntämään jatkuvasti saman puolensa Jupiteria kohti. Ion tulivuoritoiminnan arvioidaan uudistavan koko sen pinnan kerran miljoonassa vuodessa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)