Tähdet ja avaruus -lehden uutiset

Tuoreimpia uutisia

Uutiskategoriat

Uutisarkisto

Uusimmat havainnot

Keskustelu

Uutishaku
   

avainsanoista

  

koko tekstistä

Tähdet ja avaruus -lehti

Vuorikatu 4B
00100 Helsinki

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Tutkijat löysivät ensimmäisen todella kaikkiruokaisen eläimen

17.03.2012Sakari Nummila
Arkkieliöitä syövä mato. Kuva Andrew Thurber / Oregon State University

Maapallon elämä jaetaan tavallisesti kolmeen luokkaan: arkkieliöihin, bakteereihin sekä aitotumallisiin. Vaikka arkkieliöt vastaavat noin 20 prosentista planeettamme biomassasta, silti yhdenkään eläimen ei ole tiedetty käyttävän ravinnokseen näitä olentoja.

Normaalisti elämä oppii käyttämään hyväkseen kaikkia mahdollisia saatavilla olevia ravinnon lähteitä. Arkkieliöiden täydellinen puuttuminen ravintoketjusta on kuitenkin saanut tutkijat miettimään, olisiko vierailta planeetoilta mahdollisesti löytyvä elämä aina niin erilaista, ettei se voi mitenkään kelvata ruoaksi yhdellekään maapallon eliölle.

Nyt tutkijat ovat viimein löytäneet ensimmäisen arkkieliöitä syövän eläimen. Syvällä meren pohjalla elävä mato herkutteli mieluusti myös bakteereilla, pinaatilla ja riisillä, joten kyseessä on todellakin kaikkiruokainen eläin.

"Tämä löytö avaa uuden tien tutkimukselle", uskoo tutkimusta johtanut Andrew Thurber Oregonin valtion yliopistosta. "Arkkieliöt löydettiin vasta 1977, ja luulimme niiden olevan harvinaisia ja merkityksettömiä. Nyt olemme alkaneet ymmärtää, että ne eivät ole vain runsaslukuisia, vaan että niillä on myös rooleja, joita ei ole täysin ymmärretty."

Aiheesta lisää eurekalert (englanniksi)

Avainsanat: Andrew Thurber, mato, arkkibakteeri, arkkieliö