Marsiin aiotaan lähettää lituruohon siemeniä idätettäväksi

[Päivitetty 28.1.] Eurooppalaisen opiskelijaryhmän tekemä ehdotus punaisella planeetalla idätettävistä siemenistä on voittanut Mars One -yhtiön järjestämän kilpailun.

Yliopistoille suunnatussa kilpailussa haettiin parasta ehdotusta Marsissa toteutettavaksi tieteelliseksi kokeeksi.

Kokeessa avaruustutkimuksessa paljon käytettyä Arabidopsis thalianan eli lituruohon siemeniä kasvatetaan erillisessä säiliössä, joka suojaa niitä muun muassa Marsin rajuilta lämpötilanvaihteluilta.

Tällaisessa kokeessa siementen itämistä tultaisiin seuraamaan kameroiden avulla. Kokeen loputtua kasvit tapettaisiin sammuttamalla lämpötilaa säätelevä laitteisto.

"On muutamia pääongelmia, jos haluamme kasvattaa kasveja Marsissa: säteily, lämpötila, marsperä ja painovoima. Säteily on voimakkaampaa kuin maapallolla ja pitkällä aikavälillä todennäköisesti tappavaa. Lämpötilan vaihtelu yön ja päivän välillä voi olla yli 80 celsiusastetta", kommentoi koejärjestelyä Miguel Valbuena Madridissa sijaitsevasta Biologisesta tutkimuskeskuksesta.

Mars One -yhtiö on periaatteessa luvannut kuljettaa voittajaehdotuksen naapuriplaneettamme pinnalle vuonna 2018 laukaistavaksi suunnitellulla aluksellaan. MarsOne-lennon toteutuminen on kuitenkin tällä hetkellä epätodennäköistä, koska hankkeella on rahoitusongelmia.