Elämä on saattanut levitä Maasta Jupiterin ja Saturnuksen kuihin

Maapallolta avaruuteen lentäneet kivenpalaset ovat saattaneet levittää elämää Jupiterin ja Saturnuksen jäisiin kuihin. Uusi tulos julkaistiin viime viikolla Astrobiology-lehdessä.

Asteroiditörmäysten myötä arviolta 200 miljoonaa suurta, elämää sisältävää kivenmurikkaa on päätynyt maapallon pinnalta avaruuteen. Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että elämä voi selviytyä itse törmäyksestä ja avaruuteen noususta sekä jopa miljoonien vuosien avaruusmatkasta kivien sisällä.

Tutkijoiden laatimassa uudessa tietokonesimulaatiossa useimmat avaruuteen päätyneistä kappaleista putosivat takaisin maapallolle. Monet törmäsivät myös Aurinkoon, Venukseen, Merkuriukseen tai Marsiin. Pieni osa murikoista päätyi suurille kaasuplaneetoille.

Laskujen mukaan noin 83 000 kappaletta on kulkeutunut Jupiteriin riittävän nopeasti, jotta elämä on voinut selvitä avaruusmatkasta. Vastaavasti Saturnukseen olisi päätynyt noin 14 000 kappaletta.

Samalla jokainen jättiläisplaneettojen suurimmista kuista on saanut vieraita maapallolta 1-10 kertaa. Esimerkiksi Saturnuksen Enceladuksella ja Jupiterin Europalla tiedetään olevan jäisen pintansa alla nestemäistä vettä, joten ne saattavat olla elämän levittäytymiselle sopivia paikkoja.

Aiheesta lisää astrobio.net (englanniksi)