Elämä kehittyi kuumassa meressä

Kotiplaneettamme merien lämpötila oli 3 miljardia vuotta sitten huimat 75 celsiusastetta. Tutkijat päätyivät tähän tulokseen analysoituaan tuolloin eläneiden eliöiden biologiaa.

Merten lämpötilana 55-85 celsiusastetta kuulostaa suorastaan tolkuttomalta. Silti geologiset todisteet ovat jo pitkään viitanneet siihen, että 3,5 miljardia vuotta sitten valtameremme olivat juuri näin kuumia.

Sittemmin meret ovat jäähtyneet nykyiseen keskimäärin noin 15 celsiusasteeseen.

Vanha arvio perustuu merenpohjan kivien eri alkuaineiden isotooppien suhteisiin, joiden kasautuminen riippuu juurikin veden lämpötilasta.

Kyseinen arviointimenetelmä ei kuitenkaan ole loputtoman luotettava, sillä se ei ota riittävästi huomioon sitä, mitä samaisille kiville on tapahtunut muodostumisen jälkeen kuluneiden miljardien vuosien aikana.

Tämän takia tutkijat halusivat uuden määrityksen merten muinaisista lämpötiloista.

Analysoimalla eri eliöiden käyttämiä entsyymejä tutkijat pystyivät päättelemään millaisissa elinympäristöissä nämä ovat aikoinaan eläneet.

Tulosten perusteella merten lämpötila oli 3 miljardia vuotta sitten suunnilleen 75 celsiusastetta ja 420 miljoonaa vuotta sitten noin 35 celsiusastetta. Uusi tutkimus siis vahvistaa vanhan arvion, joka perustui kivien viestiin.

"Meidän on hyvä ymmärtää paremmin paitsi sitä miten elämä kehittyi maapallolle, niin myös sitä miten elämä ja Maa ympäristönä kehittyivät yhdessä miljardien vuosien aikana", sanoo Amanda Garcia Kalifornian yliopistosta.

Aiheesta lisää Astrobiology magazine (englanniksi)