Bakteereja syövä katkarapu kiinnostaa Nasaa

Nasan JPL:ssä on alettu tutkia syvällä merenpohjassa, hydrotermisten lähteiden lähellä eläviä katkarapuja. Niiden elinympäristön kaltainen ekosysteemi voisi soveltua Maan ulkopuoliselle elämälle.

Lähellä hydrotermisiä purkausaukkoja lämpötila voi nousta 400 celsiusasteeseen, mutta yllättäen vain muutaman senttimetrin päässä vesi voi olla sopivan viileää katkaravuille.

Vastaavanlainen ekosysteemi saattaisi olla mahdollinen esimerkiksi Europa-kuun pinnanalaisessa valtameressä. "Tutkimuksemme tavoitteena on selvittää, miten paljon elämää tai biomassaa merenalaiset lähteet voivat pitää yllä", kuvailee Max Coleman JPL:stä.

Syvän meren hydrotermiset purkausaukot tuottavat kuumuutta ja rikkivetyjä, jotka tarjoavat kasvualustan bakteereille. Katkaravut puolestaan kuljettavat bakteereja suussaan ja syövät niiden tuottamaa orgaanista ainetta.

Katkarapujen ekosysteemiä tutkitaan vedenalaisten robottien avulla. Havaintoja on tehty Van Dammin kentällä 2,3 kilometrin syvyydessä ja Piccardin kentällä 4,9 kilometrin syvyydessä.

Aiheesta lisää JPL (englanniksi)