Hubble kuvasi varhaisen universumin reliktin

Hubble-avaruusteleskooppi suunnattiin läheiseen galaksiin, jonka kehityksen on epäilty pysähtyneen pian sen synnyn jälkeen. Analyysi galaksin pallomaisista tähtijoukoista vahvisti, että kyseessä on muinainen relikti.

Perseuksen tähdistön NGC 1277 -galaksi synnytti tähtensä muutama miljardi vuotta alkuräjähdyksen jälkeen tapahtumasarjassa, jota voi kuvailla raivoisaksi purkaukseksi.

Tähtiä muodostui 100 miljoonan vuoden aikana 1 000 kertaa nopeammin kuin Linnunradassa. Seuraavaksi kehitys pysähtyi täysin.

Tai näin tarinan on ainakin uskottu menneen. Tarkistaakseen onko NGC 1277 todella paikoilleen polkemaan jäänyt galaksi, tutkijat analysoivat Hubblen kuvista sen pallomaisia tähtijoukkoja.

Massiivisilla galakseilla on normaalisti kahdenlaisia pallomaisia tähtijoukkoja: sinisiä metallirikkaita ja punaisia metalliköyhiä. Jälkimmäisten on ajateltu muodostuneen galaksin synnyn yhteydessä, kun taas edelliset ovat törmäävien satelliittigalaksien tuomia myöhempiä lisäyksiä.

Analyysi vahvisti, että NGC 1277 todellakin on muinainen jäänne, koska lähes kaikki sen tähtijoukot ovat punaisia.

"En uskonut muinaisen galaksin hypoteesia alkujaan", sanoo Michael Beasley Kanarian astrofysiikan instituutista. "Olen tutkinut pallomaisia joukkoja galakseissa pitkän aikaa, ja tämä on ensimmäinen kerta kun näen tällaista."

Sinisten joukkojen puuttuminen kertoo, ettei galaksi ole saanut mistään materialisäystä. Tutkijoiden mukaan näin tulee olemaan jatkossakin. Perseuksen galaksijoukon keskellä oleva NGC 1277 liikkuu niin nopealla vauhdilla, ettei se kykene haalimaan mukaansa uutta ainetta.

Hubblen tutkimuksesta tehdyssä lehdistötiedotteessa nähtiin yllättäen suomalaisen tähtiharrastajan osuus. Aiheen kuvituksessa ja videossa käytettiin hyvinkääläisen Petri Kehusmaan kuvaa. 

Aiheesta lisää Hubblesite (englanniksi)