Hubble-teleskooppi havaitsi ainutlaatuisen kaksoisasteroidin

Asteroidivyöhykkeeltä on löytynyt komeetankaltainen kaksoisasteroidi. Tällaista kohdetta ei ole aiemmin löydetty aurinkokunnasta.

Syksyllä 2016 Hubble-teleskooppi kuvasi asteroidia 300163, kun se oli saapumassa lähelle Aurinkoa. Avaruuskaukoputken terävissä kuvissa tämä vuonna 2006 löydetty kohde jakautui kahdeksi erilliseksi, toisiaan 100 kilometrin etäisyydellä kiertäväksi kappaleeksi.

Tuoreemmat havainnot Hubblella osoittivat kohteen olevan aktiivinen.

"Havaitsimme vahvoja merkkejä vesijään haihtumisesta voimistuneen Auringon lämmityksen johdosta  sama mekanismi muodostaa komeetan pyrstön", sanoo Jessica Agarwal Max Planck -instituutista.

Koska kaksoisasteroidilla on komeetan piirteitä, astronomit luokittelevat sen myös komeetaksi. Tällaisia asteroidivyöhykkeellä sijaitsevia kaksoisidentiteetin omaavia kappaleita kutsutaan päävyöhykkeen komeetoiksi.

Tämä on ensimmäinen havaittu päävyöhykkeen komeetta, joka koostuu parina toisiaan kiertävistä kappaleista.

Löydön tehneen tutkimusryhmän mukaan 300163 on ollut kaksiosainen noin 5 000 vuoden ajan. Se on todennäköisesti muodostunut hajoamalla. Jään haihtumisesta saatava pieni työntövoima on hiljalleen ajanut osaset etäämmälle toisistaan.

Aiheesta lisää HubbleSite (englanniksi)