Aurinkokunnan ulkoreunan muoto varmistui kuplamaiseksi

Auringon vaikutuspiirin eli heliosfäärin muoto on varmistumassa. Voyager- ja Cassini-luotainten sekä IBEX-satelliitin havaintojen mukaan se on kupla, jossa on joitakin häntämäisiä osia.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Nature-lehdessä maanantaina. Tulokset vahvistavat jo aiemmin arvioitua kuplamuotoa. Kilpaileva hypoteesi on ollut komeetan muotoinen rakenne.

"Pitkulaisen komeettamaisen pyrstön sijaan heliosfääri on karkeasti kuplan muotoinen, mikä johtuu voimakkaasta tähtienvälisestä magneettikentästä", kuvailee tutkimusta johtanut Kostas Dialynas. "Tähtienvälinen magneettikenttä on paljon voimakkaampi kuin aiemmin arvioitiin."

Tutkimuksen ratkaiseva lisätieto liittyy Cassini-luotaimen havaintoihin Auringosta tulleista hiukkasista, jotka ovat heijastuneet takaisin heliosfäärin rajoilta.

Oheisessa kuvassa värikkään kuplan ulkoreuna on nimeltään heliopaussi. Heliosfääriä on kuvassa kaikki heliopaussin sisällä oleva alue. 

Kuvassa väritetyn kuplan sisäreuna on puolestaan terminaatiosokki, jossa aurinkotuuli alkaa hidastua tähtienvälisen aineen vaikutuksesta. Punaisilla nuolilla kuvataan tähtienvälisen avaruuden hiukkasvuota.

Voyager 1 ja 2 ovat ainoat luotaimet, joilta on saatu mittaustietoa paikan päältä heliosfäärin raja-alueelta. Voyager 1 ylitti heliopaussin elokuussa 2012.

Aurinkokunnan rajat voidaan määritellä useilla eri tavoilla. Heliosfäärin lisäksi toisena päämääritelmänä on alue, jolla kappaleet ovat Auringon painovoimavaikutuksen piirissä ja pystyvät kiertämään sitä. Tämä alue on karkeasti 100–1 000 kertaa heliosfääriä laajempi.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)