Poikkeuksellinen supernovahavainto auttaa universumin laajenemisnopeuden tarkistamisessa

Hubble-avaruusteleskooppi kuvasi erittäin kaukaisen supernovan, jonka gravitaatiolinssi-ilmiö oli jakanut neljään erilliseen kuvaan. Tutkijoiden mukaan havainnon avulla pitäisi olla mahdollista päästä parempaan ymmärrykseen maailmankaikkeuden laajenemisen nopeudesta.

iPTF16geu-niminen supernova räjähti yli neljän miljardin valovuoden etäisyydellä olevassa galaksissa. Sen valon vahvisti ja jakoi neljään meitä puolet lähempänä olevan galaksin painovoima.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun tällainen gravitaatiolinssin vahvistama supernova havaitaan. Nyt räjähtänyt supernova oli kuitenkin niin sanottu standardikynttilä eli I-tyypin supernova, joka räjähtää aina samalla kirkkaudella. Tämä mahdollistaa universumin laajenemisnopeudesta kertovan Hubblen vakion testaamisen.

"Moninkertaisten kuvien saaminen ensimmäistä kertaa vahvasti linssittyneestä standardikynttiläsupernovasta on merkittävä läpimurto", sanoo Ariel Goobar Tukholman yliopistosta. "Voimme mitata painovoiman valoa fokusoivaa ominaisuutta tarkemmin kuin koskaan aiemmin."

Ruotsalaisvetoisen tutkijaryhmän mukaan havainto tulee tarpeeseen nykyisessä tilanteessa, jossa paikallisesta ja varhaisesta universumista tehdyt mittaukset ovat ristiriitaisia.

Tutkijatiimi selvittää parhaillaan, kuinka kauan valon saapuminen jokaisesta neljästä supernovan kuvasta kestää. Hubblen vakio pystytään määrittämään saapumisaikojen erojen perustella.

Aiheesta lisää Hubble space telescope (englanniksi)