Marsin Arsia Mons -tulivuori sammui vasta 50 miljoonaa vuotta sitten

Nasa on analysoinut yhden Marsin suuren tulivuoren, Arsia Monsin, purkaushistoriaa. Arvion mukaan tulivuori purkautui noin 1–3 miljoonan vuoden välein. Sen viimeiset purkaukset tapahtuivat luultavasti noin 50 miljoonaa vuotta sitten.

"Arvioimme, että Arsia Monsin aktiivisuus saavutti huippunsa todennäköisesti 150 miljoonaa vuotta sitten eli maapallon jurakaudella ja loppui suunnilleen samaan aikaan kuin Maan dinosaurukset katosivat", kertoo Jacob Richardson Nasasta.

Dinosaurukset hävisivät maapallolta noin 65 miljoonaa vuotta sitten asteroiditörmäyksen aiheuttaman joukkosukupuuton seurauksena.

Marsin ajanmäärityksissä on suuria epävarmuuksia. "On mahdollista, että muutamia purkauksia on tapahtunut myös viimeisten 50 miljoonan vuoden aikana eli geologisella mittapuulla hyvinkin äskettäin", Richardson kuvailee.

Ajoituksissa hyödynnettiin kraatterien määrän laskemista sekä tietokonemalleja laavakenttien muodostumisesta. Arsia Monsista purkautui todennäköisesti noin 1–8 kuutiokilometriä laavaa parin miljoonan vuoden välein.

Arsia Mons on yksi Tharsiksen alueen kolmesta suuresta tulivuoresta. Se kohoaa 20 kilometriä Marsin keskikorkeuden ylle ja karkeasti 9 kilometriä ympäröivää ylänköä korkeammalle. Tulivuoren huipun tasainen kaldera on noin 110 kilometriä leveä, ja siitä löydettiin tutkimuksessa 29 purkausaukkoa.

Muut Tharsiksen tulivuorista ovat Pavonis Mons ja Ascraeus Mons. Hieman kauempana sijaitsee korkeimmalle kohoava Olympus Mons. Vaikka Marsin suuret tulivuoret ovat Maan tulivuoria korkeampia, ovat ne rinteiltään huomattavasti laakeampia.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)