Saturnuksen outo kuusikulmio muutti väriään sinisestä kultaiseksi

Saturnuksen pohjoisella navalla näkyvä valtava kuusikulmio on muuttanut väriään. Cassini-luotaimen vuonna 2012 ottamissa kuvissa kuusikulmio oli sininen. Nyt neljä vuotta myöhemmin muodostelma näyttää Cassinin kuvissa kultaiselta.

Kuusikulmio on suuri hurrikaani, joka on riehunut Saturnuksessa vuosikymmenien, mahdollisesti jopa vuosisatojen ajan. Muodostelma havaittiin ensimmäisen kerran noin kolmekymmentä vuotta sitten. Kuusikulmion halkaisija on 32 000 kilometriä, eli se on paljon maapalloa suurempi.

Muutoksen syy on vielä epävarma, mutta todennäköisesti se johtuu auringonvalon synnyttämistä sumuhiukkasista.

Voimakkaiden tuulien ajatellaan toimivan eräänlaisena vallina, joka estää sumuhiukkasten tulon kuusikulmion ulkopuolelta sen sisälle. Edellisen talven aikana kuusikulmio puhdistautui sumuhiukkasista ja siksi neljä vuotta sitten se näkyi kirkkaan sinisenä muodostelmana.

Koska Saturnuksen vuosi kestää 29 maapallon vuotta, yksi vuodenaika kestää rengasplaneetalla 7 Maan vuotta. Parhaillaan kesä on tulossa Saturnuksen pohjoiselle pallonpuoliskolle. Tutkijoiden mukaan voimistunut auringonvalo on synnyttänyt sumuhiukkasia kuusikulmion sisällä ja näin muuttanut sen värin.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)