Nasan Mars-luotain kuvasi ESAn laskeutujan tuhoutumisjäljet

Marsin kiertoradalla oleva MRO-luotain on onnistunut kuvaamaan Marsin pinnalta Schiaparelli-laskeutujan aiheuttamat törmäysjäljet. Marsin pinnalla erottuu noin 15 x 40 metrin kokoinen tumma kraatteri sekä kilometrin päässä vaalea piste, joka on laskeutujan jarruvarjo.

Kuvattu alue sijaitsee 5,4 kilometrin etäisyydellä Schiaparellin suunnitellun laskeutumisalueen keskustasta. Laskeutumisalueen kooksi oli määritelty 100 x 15 kilometriä.

Tämän hetken tietämyksen mukaan Schiaparellin ongelmat alkoivat juuri ennen jarruvarjon irrottamista eli noin 50 sekuntia ennen suunniteltua pinnalle pääsyä. Laskeutuja pääsi irti jarruvarjosta, mutta sen rakettimoottorit toimivat vain muutaman sekunnin ajan ja se iskeytyi Marsin pintaan noin 2-4 kilometrin korkeudesta vapaassa pudotuksessa.

Marsin pinnalle yrittänyt Schiaprelli on tiedearvoltaan erittäin pieni verrattuna onnistuneesti planeetan kiertoradalle päässeeseen TGO-luotaimeen. TGO on parhaillaan radalla, joka käy lähimmillään 315 kilometrin ja kauimmillaan 98 000 kilometrin korkeudella Marsin pinnasta.

Schiaparellinkin toiminta onnistui osittain, koska sen lähettämä laskeutumisdata saatiin talteen ongelmien ilmaantumiseen asti. Datan analyysia jatketaan yötä päivää.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)