Pienet lasipallot sedimentissä viittaavat 56 miljoonan vuoden takaiseen komeettatörmäykseen

Merenpohjan kairauksesta väitetään löytyneen merkkejä komeetan iskeytymisestä Maahan 56 miljoonaa vuotta sitten. Tämä oli dinosaurusten katoamisen jälkeistä aikakautta, jolloin planeettamme ilmasto lämpeni voimakkaasti.

Tutkimusryhmän tulokset esitteli Morgan Schaller Amerikan geologisen seuran vuositapaamisessa. Schallerin tiimi oli sattumalta löytänyt New Jerseyn edustalta otetusta kairausnäytteestä pikkuruisia lasisia pöyrylöitä, jotka muistuttivat avaruudesta saapuvien suurten kappaleiden iskuissa syntyviä mikrotektiittejä.

Vaikka komeetatörmäyksen tulkintaa varjostaa pyörylöiden kemiallinen koostumus, mikä ei aivan vastaa muita tunnettuja mikrotektiittejä, pystyivät tutkijat sulkemaan pois vulkaanisen alkuperän kappaleiden vähäisen vesipitoisuuden perusteella. Pallojen sulkeumissa oli lisäksi törmäyksessä syntyvälle suurelle kuumuudelle ominaista kvartsilasia.

Heti pyöryläkerroksen päältä löytyi osassa tutkituista kairaustangoista myös hiiltä, joka sisälsi merkkejä korventuneista kasveista. Tämä olisi ryhmän mukaan merkki iskun synnyttäneistä laaja-alaisista tulipaloista.

Birger Schmitz Lundin yliopistosta piti todisteita vahvoina ja arveli törmääjän olleen muutaman kilometrin kokoluokkaa. Hän ei kuitenkaan innostunut ajatuksesta, että isku olisi ollut edistämässä noihin aikoihin tapahtunutta 5–8 asteen ilmaston lämpenemistä.

Myös Ellen Thomas Wesleyanin yliopistosta uskoi, että Schallerin ryhmä oli löytänyt mikrotektiittejä, mutta piti mahdollisena, että ne ovat poraustekniikan aiheuttama kontaminaatio toisilta aikakausilta. Mistään muista tuolta ajankohdalta otetuista näytteistä ei mikrotektiittejä ole löytynyt.

Aiheesta lisää Science (englanniksi)