Hubble vahvisti eksosaturnuksen kiertävän kääpiötähtien paria

Hubble-avaruusteleskoopin havainnot ovat varmistaneet kahta tähteä kiertävän eksoplaneetan olemassaolon 8 000 valovuoden päässä meistä. Nimellä OGLE-2007-BLG-349:n tunnetun kohteen olemuksesta ei ollut varmuutta ennen havaintoja.

"Maanpäälliset havainnot viittasivat kahteen mahdolliseen skenaarioon kolmen kappaleen järjestelmälle. Joko kyseessä olisi ollut Saturnuksen massainen planeetta kiertämässä lähekkäistä kaksoistähteä tai sekä Saturnuksen että Maan massaiset planeetat kiertämässä yksittäistä tähteä", taustoittaa David Bennet Nasan Goddardin avaruuslentokeskuksesta.

"Hubblen havainnot sopivat ainoastaan kaksoistähden ja yhden planeetan vaihtoehtoon", hän raportoi.

Planeettakunnassa eksosaturnus kiertää noin kolminkertaisella Maa-Aurinko-etäisyydellä tähtien paria. Tähdet ovat punaisia kääpiötähtiä, joiden etäisyys toisistaan on noin 11 miljoonaa kilometriä.

Planeetan olemassaolo havaittiin alkujaan painovoiman mikrolinssi-ilmiön avulla. Siinä tähden havaittu kirkkaus voimistuu, kun tähden edestä kulkee planeetta, joka taittaa valoa omalla painovoimallaan linssin tavoin kohti havaitsijaa.

Kepler-avaruusteleskooppi on aiemmin paljastanut peräti 10 muuta eksoplaneettaa, jotka kiertävät kaksoistähtiä, mutta ne kiertävät tähtiä huomattavasti lähempänä kuin nyt varmistettu.

Aiheesta lisää Hubblesite (englanniksi)