Uusi tutkimus: Marsin tummat rinnejuovat ovat rutikuivia

Vähintään yhtä kuivaa kuin Atacaman aavikon hiekka. Tämä on johtopäätös uudessa tutkimuksessa, jossa tutkijat selvittivät Marsin toistuviksi rinnejuoviksi kutsuttujen tummien muodostelmien kosteuspitoisuuden.

Toistuvat rinnejuovat löydettiin vuonna 2011 ja siitä pitäen niiden synty on kiehtonut tutkijoita. Useissa ehdotetuista malleista juovien muodostuminen liittyy tavalla tai toisella veteen, mutta myös täysin kuivia mekanismeja on esitetty.

Vesipitoiset mallit saivat viime vuonna tukea, kun juovista tunnistettiin hydrautuneita eli kiderakenteessaan vesimolekyylejä sisältäviä suoloja.

Nyt kuitenkin Mars Odyssey -luotaimen mittaukset juovien lämpötilasta heittävät kapuloita rattaisiin ainakin kaikkein vetisimmille teorioille.

Tutkimuksessa verrattiin rinnejuovien ja niiden viereisten alueiden yöaikaista pintalämpötilaa. Eroa näiden välillä ei löytynyt edes kesäaikana, jolloin rinnejuovat kasvavat. Tämän perusteella kilossa rinnejuovien pintakerrosta on korkeintaan 3 prosenttia vettä, mikä on samaa luokkaa kuin Atacaman aavikon hiekan vesipitoisuus.

"Maaperän tummuus ei ole yhteydessä suurin määriin vettä, ei nestemäiseen eikä jäätyneeseen", sanoo Christopher Edwards Pohjois-Arizonan yliopistosta ja lisää, ettei täysin kuivia mekanismeja toistuvien rinnejuovien selittämiseksi pitäisi sulkea pois.

Toisaalta tulokset eivät kyseenalaista hydroituneiden suolojen löytöä, sillä niitä voi syntyä hyvin niukasta vesipitoisuudesta. "Suolat voivat hydroitua vetämällä vesihöyryä ilmakehästä ilman tarvetta maanalaiselle veden lähteelle", Edwards kertoo.

Aiheesta lisää JPL (englanniksi)