Kuutiosatelliittien telakoinnin mahdollisuutta selvitetään – tähtäimessä entistä suuremmat rakennelmat avaruudessa

Entäpä jos pikkuruiset CubeSat-alukset voisivat loksahtaa toisiinsa kiinni avaruudessa? Euroopan avaruusjärjestö ESA on kiinnostunut ajatuksesta. Organisaation CubeSat-asiantuntija Roger Walkerin mukaan näin pystyttäisiin kasamaan avaruudessa kookkaampia rakennelmia kuin muuten olisi mahdollista.

"Voimme ajatella esimerkiksi hyvin suuren teleskoopin peilin tai radioantennin kasaamista erillisistä CubeSat-osasista", hän kertoo. Luodatakseen onko ajatuksessa itua, ESA rahoittaa nyt aiheeseen liittyvää tutkimusta.

Haasteena konseptin toteuttamisessa on CubeSat-alusten pieni koko. Navigointiin liittyvät sensorit ja vastaanottimet sekä satelliittien kontrollointiin käytettävät moottorit on kaikki saatava mahtumaan kymmenen senttimetriä kanttiinsa olevan CubeSat-standardin kehykseen. Telakoinnin on tapahduttava senttimetrin tarkkuudella, eli vaatimukset ovat aivan samat kuin ESAn Kansainväliseen avaruusasemaan telakoituneella suurella ATV-aluksella.   

Ajatuksena on, että kuutiosatelliitit suunnistaisivat GPS:llä, kunnes ne olisivat suurinpiirtein 20 kilometrin päässä toisistaan. Tutkija Camille Pirat kertoo, että tämän jälkeen navigointi tapahtuisi alusten kesken niissä olevien kameroiden avulla. LED-valot toimisivat majakkoina, joiden avulla mitattaisiin satelliittien välistä etäisyyttä ja niiden keskinäistä asentoa.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)