Nasa suunnittelee uudenlaista kaukoputken peiliä

Nasan Goddard Space Flight Centerissä valmistellaan ainutlaatuista kaukoputken peiliä, joka on tehty nanoputkista. Tarkoituksena on luoda konsepti, jolla peili saadaan aikaan helposti ja halvalla.

"Kukaan ei ole kyennyt tekemään peiliä käyttämällä hiili-nanoputkista koostuvaa hartsia. Tätä ainutlaatuista teknologiaa on tällä hetkellä tarjolla vain Goddardissa", sanoo projektissa mukana oleva Peter Chen.

Toisin kuin perinteiset kaukoputken peilit, Goddardin peili ei kaipaa työlästä ja kallista hiomista. Nanoputkista ja muovihartisista koostuva seos yksinkertaisesti valetaan halutunlaiset optiset vaatimukset täyttävään muottiin ja kun seos on kovettettu, peili on pinnoitusta vaille valmis.

"Tietynlaisen muotin tekemisen jälkeen voidaan halvalla valmistaa kymmeniä identtisiä, tasalaatuisia peilejä", kertoo Chen. "Tällä tavalla pystytään tekemään kokonaisia teleskooppikokoonpanoja."

Jos suunnitelmat toteutuvat, hiili-nanoputkista koostuvia peilejä on tarkoitus lähettää avaruuteen 10 senttimetriä kanttiinsa olevien CubeSat-satelliittien sisällä. "Tämä mahdollistaa useiden CubeSat-alusten varustamisen kokeita varten identtisillä optiikoilla, mutta erilaisilla ilmaisimilla", Chen sanoo.

Hän uskoo myös, että jatkossa samalla tekniikalla saattaisi olla mahdollista tehdä peilejä maan päällä oleviin teleskooppeihin, erityisesti sellaisiin jotka koostuvat useista identtisistä osista. Jopa älykkäät, sähkövirralla muotoiltavat nanoputkipeilit ovat Chenin visioissa mahdollisia.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)