Jupiter kuvattiin jättiläisteleskoopilla

Euroopan eteläinen observatorio ESO on julkaissut huipputarkkoja infrapunakuvia Jupiterin kaasukehästä. Kuvat ovat osa valmisteluhavaintoja, jotka liittyvät Nasan Juno-luotaimen saapumiseen jättiläisplaneetan kiertoradalle 5. heinäkuuta. Tavoitteena on yhdistää luotaimen tekemiä mittauksia maapallolta tehtyihin havaintoihin.

"Kansainvälinen tiimi tähtitieteen harrastajia ja ammattilaisia on antanut meille valtavan arvokasta aineistoa viimeisten kahdeksan kuukauden aikana", kuvailee maanpäällisiä vertailuhavaintoja johtava Glenn Orton Nasasta. "Yhdessä Junon havaintojen kanssa etenkin VLT-teleskoopin VISIR-infrapunadata antaa mahdollisuuden tutkia Jupiterin lämpörakennetta, pilvipeitettä ja kaasujen jakaumia."

Oheinen VLT-teleskoopin infrapunakuva näyttää keltaisena Jupiterin kaasukehän yläosien kuumimpia alueita. Näkyvässä valossa tummina erottuvat leveät vyöt ovat infrapunassa kirkkaita.

Kaasukehän pilvet muuttuvat jatkuvasti. Päiväntasaajan vyöt kiertävät planeettaa eri nopeuksilla kuin suurin osa muista pilvistä.

Juno-luotain laukaistiin matkaan vuonna 2011. Alus keskittyy Jupiterin kaasukehän ja magneettikentän tutkimiseen. Näyttävää kuvasaalista Jupiterista ei Junolta ole lähikuukausina odotettavissa, koska sen näkyvän valon JunoCam-kamera joudutaan pitämään suljettuna ensimmäisten lähiohitusten aikana.

Kameralta on kuitenkin saatu jo viime viikolla pieni vilkaisu Jupiteriin ja sen suuriin kuihin. Lisää Juno-luotaimen saapumisesta Jupiterin luo Tähdet ja avaruus -lehdessä 4/2016.

Aiheesta lisää ESO