Pluton pinnan alla lainehtii jäinen meri

Pluton pinnanmuodot viittaavat siihen, että kääpiöplaneetan kuoren alla on osittain jäätynyt meri. Amerikkalaisten tutkijoiden väite perustuu Nasan New Horizons -luotaimen ottamiin kuviin sekä tietokonemallinukseen kääpiöplaneetan sisuksista.

"Mallimme osoittavat, että Pluton viimeaikainen geologinen aktiivisuus voi olla seurausta pelkästään jään faasimuutoksista – vuorovesiä, eksoottisia aineita tai epätavallisia prosesseja ei tarvita", iloitsee Amy Barr Planetary Science -instituutista.

"Jos Pluton kaikkein tuorein tektoninen tapahtuma johtuu laajentumisesta, se tarkoittaa että kääpiöplaneetalla voi olla meri tälläkin hetkellä. Tämä tukee ajatusta siitä, että meret voivat olla yleisiä Kuiperin vyöhykkeen kohteilla, aivan kuten ne ovat yleisiä ulkoplaneettojen kiertolaisilla", Barr uskoo.

Ilmeisesti meri ei ole kuitenkaan kokonaan jäätynyt, sillä silloin Plutossa todennäköisesti muodostuisi harvinaisempaa faasimuodon II jäätä. Tämä taas aiheuttaisi kääpiöplaneetan koon supistumista.

Eri faasimuoto tarkoittaa jään erilaista kiderakennetta. Faasimuodon II jää on 25 prosenttia tiheämpää kuin tavallinen jää.

"Koska Pluton pinnan tektoniset muodot ovat kaikki laajentumisia ja eikä ole selviä merkkejä tiivistymisestä, tämä viittaa siihen, ettei jää II -faasimuotoa ole muodostunut ja siten Pluton pinnanalainen meri on todennäköisesti selviytynyt nykypäiviin asti", toteaa Noah Hammond Brownin yliopistosta.

Aiheesta lisää Planetary Science -instituutti (englanniksi)