Tähtijoukoissa piileskelee yllättävän paljon suuria kaasuplaneettoja

Kansainvälinen tähtitieteilijäryhmä on havainnut, että Messier 67 -nimisessä tähtijoukossa on paljon odotettua enemmän kuumiksi jupitereiksi luokiteltuja planeettoja. 

Kuumat jupiterit ovat suuria kaasuplaneettoja, jotka sijaitsevat erittäin lähellä emotähteään. Nämä planeetat tekevät kierroksen emotähtensä ympäri vain muutamassa päivässä. Tutkimusryhmä käytti useita vuosia kerätäkseen tarkkoja havaintoja 88:sta tähtijoukon tähdestä.

"Tämä on todella huomattava löytö", uskoo Anna Brucalassi Max Planck -instituutista. "Uudet tulokset tarkoittavat, että noin 5 prosentilla Messier 67:n tutkituista tähdistä on kuumia jupitereja. Tämä on paljon enemmän kuin tähtijoukkoihin kuulumattomilla tähdillä, joilla luku on enemmänkin yhden prosentin luokkaa."

Syy kuumien jupiterien suureen lukumäärään on ilmeisesti tähtien keskinäisessä läheisyydessä. Tähtijoukon tiheämmän ympäristön takia lähitähdet voivat vaikuttaa merkittävästi planeettojen ratoihin. Lähitähtien painovoima ilmeisesti siirtää planeettoja niiden alkuperäisiltä syntypaikoilta kohti niiden emotähteä.

"Yhtäkään kuumaa jupiteria ei ollut havaittu avoimissa tähtijoukoissa ennen kuin muutama vuosi sitten. Kolmessa vuodessa oletusarvo on siirtynyt tällaisten planeettojen täydellisestä puuttumisesta niiden ylijäämään", hehkuttaa Luca Pasquini ESOsta.

Messier 67 -tähtijoukko on jokseenkin saman ikäinen kuin Aurinko. Myös oman aurinkokuntamme arvellaan kehittyneen vastaavanlaisessa tiheässä ympäristössä.

Aiheesta lisää ESO