Maapallon läheltä löytyi pieni asteroidi

Tutkijat ovat löytäneet pienen asteroidin, joka pysyttelee jatkuvasti maapallon lähettyvillä.

Asteroidi kuitenkin kiertää Aurinkoa eikä maapalloa. Maan painovoiman takia kappale ei koskaan vaella kovin kauas kotiplaneetastamme. Lähimmillään asteroidi käy noin 38-kertaisella Kuun etäisyydellä maapallosta, ja etäisimmillään se on sata kertaa Kuuta kauempana. Suuren etäisyyden takia sitä ei voida pitää Maan oikeana kiertolaisena.

"Koska asteroidi tekee silmukoita planeettamme ympäri, muttei koskaan etäänny kovin kauas, koska molemmat kierrämme Aurinkoa, kutsumme sitä maapallon näennäissatelliitiksi", selittää Paul Chodas Nasasta. "Laskelmamme viittaavat siihen, että asteroidi on ollut Maan näennäissatelliitti jo lähes vuosisadan ajan."

Asteroidi huomattiin ensimmäisen kerran huhtikuun lopulla. Kohteen arvioidaan olevan halkaisijaltaan 40-100 metrin kokoinen. Asteroidin uskotaan pysyvän kotiplaneettamme seuralaisena vielä vuosisatojen ajan.

Kyseessä on tiettävästi vasta viides maapallon ympäriltä löydetty näennäissatelliitti. Aiempiin Maan näennäissatelliittilöytöihin ovat osallistuneet myös suomalaiset tähtitieteilijät, kuten Seppo Mikkola ja Kimmo Innanen.

Video nyt löytyneen asteroidin kiertoradasta

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)