Huhu Science-lehdeltä - gravitaatioaaltolöytö julkaistaan alkavalla viikolla

Ensimmäiset havainnot painovoima-aalloista saatetaan julkistaa jo alkavalla viikolla. Science-lehden uutisoimien huhujen mukaan löytöraportti ilmestyy Nature-lehdessä 11. helmikuuta.

Julkisuuteen tihkuneiden vihjeiden mukaan kyseessä olisi LIGO-observatoriossa havaittu kahden mustan aukon yhdistyminen.

Mikäli tiedot ovat oikeita, mustat aukot olisivat massoiltaan 29 ja 36 -kertaisia Aurinkoon nähden ja niiden yhdistyessä olisi syntynyt 62 kertaa Aurinkoa massiivisempi aukko.

Yhdistymisen synnyttämät gravitaatioaallot väitetään havaitun observatorion molemmilla ilmaisimilla ja viive havaintojen välillä on vastannut teorioita.

Painovoima-aaltojen olemassaolo ennustettiin Albert Einsteinin yleisessä suhteellisuusteoriassa. Havaintoja niistä on yritetty tehdä jo kymmenien vuosien ajan. Aiemmat oletukset löydöistä ovat osoittautuneet ennenaikaisiksi.

Maanpinnalle sijoitetuista laboratorioista juuri Louisianassa sijaitseva LIGO on yksi edistyneimmistä. On mielenkiintoista nähdä, osoittautuuko Sciencen verkkouutinen todellisuutta vastaavaksi. 

Myös avaruuteen on suunniteltu luotainten keskinäisiin etäisyysmittauksiin perustuvaa eLISA-observatoriota, mutta se toteutunee näillä näkymin vasta 2030-luvulla.

Aiheesta lisää Science (englanniksi)