Tutkijat onnistuivat havaitsemaan kappaleen kvanttiliikettä

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat onnistuneet havaitsemaan ja jossain määrin hallitsemaan niin sanottua kappaleen kvanttiliikettä. Tulos julkaistiin tällä viikolla Science-verkkolehdessä.

Klassisessa fysiikassa kappaleiden liike yleensä pysähtyy muun muassa painovoiman ja kitkan takia. Esimerkiksi pallon pudotessa lattialle, se voi pomppia muutaman kerran ja sen jälkeen kappale on taas täysin liikkumattomassa tilassa.

Kvanttifysiikassa mikään ei kuitenkaan voi olla täysin liikkumatonta.

”Tämä energia on osa luonnon kvanttiluonnetta. Siitä vain ei pääse eroon”, kertoo Keith Schwab Caltechista. 

Schwab kollegoineen onnistui myös vaikuttamaan tutkimansa kappaleen kvanttiliikkeeseen. ”Nyt sovelsimme kvanttifysiikkaa asiaan, joka on suhteellisen suuri ja jonka voi nähdä optisella mikroskoopilla.”

”On kaksi muuttujaa, jotka kuvaavat tätä liikettä tai kohinaa”, Schwab selittää. ”Osoitimme, että voimme itse asiassa tehdä toisen muuttujista pienemmäksi - sillä kustannuksella, että toinen muuttuja kvanttiheilahtelussa kasvaa.”

Kvanttikohinan hallinta saattaa tulevaisuudessa osoittautua välttämättömäksi, jotta voimme tehdä äärimmäisen tarkkoja mittauksia, kuten havaita painovoima-aaltoja.

Aiheesta lisää Caltechin yliopisto (englanniksi)