Tällaisia aitoja Nasan teknologioita nähdään Yksin Marsissa -elokuvassa

Nasa esittelee nettisivuillaan science fiction -elokuvaan Yksin Marsissa liittyviä teknologioita. Lokakuussa ensi-iltansa saavan elokuvan aiheena on Nasan 2030-luvulla tapahtuva Mars-lento. Yksi astronauteista joutuu kamppailemaan selvitäkseen hengissä, kun muut astronautit luulevat hänen kuolleen ja jättävät hänet yksin.

Elokuvasta löytyy runsaasti aitoja kehitteillä olevia teknologioita. Nasa esittelee vertailussa yhdeksän näistä kuvaparein ja selityksin. Kyseessä ovat miehitetty pinta-asema, kasvihuone, veden kierrätys, hapen tuottaminen, modernit Mars-puvut, mönkijä-ajoneuvo, ionimoottori, aurinkopaneelit ja ydinparistot.

Useita mahdollisen Mars-lennon teknologioista, kuten veden kierrätystä ja kasvien kasvattamista avaruusoloissa, on testattu Kansainvälisellä avaruusasemalla. Jotkin projektit, kuten uudenlaiset, entistä joustavammat avaruuspuvut ovat toistaiseksi vielä prototyyppiasteella.

Ridley Scottin ohjaama ja realismiin pyrkivä scifi-elokuva perustuu vuonna 2011 julkaistuun Andy Weirin kirjaan. Yksin Marsissa -elokuva saa ensi-iltansa Suomessa 9. lokakuuta. Lisää elokuvasta Tähdet ja avaruus -lehdessä 7 tai 8 /2015.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Yksin Marsissa / The Martian -elokuvan traileri YouTubessa