Pluto-ohituksen lehdistötilaisuus hetki hetkeltä

Tähdet ja avaruus -lehden internet-uutistiimi on 11 päivää kesälomalla. Jatkamme uutisointia taas 27.7. alkaen. 

***************************

[21.50] Nasa pitää New Horizons -luotaimen Pluto-ohituksen päälehdistötilaisuuden keskiviikkona kello 22.00 alkaen. Nasa-TV:n lähetyksessä julkistetaan muutama korkeatarkkuuksinen lähikuva Plutosta, Kharon-kuun paras kokonaiskuva sekä alustavia tiedetuloksia. Tähdet ja avaruus seuraa lehdistötilaisuutta ja päivitämme tietoa ja kuvia sen aikana.

[22.02] Nasan varapääjohtaja John Grunsfeld avasi tilaisuuden näyttämällä kuvat Aurinkokunnan klassisista planeetoista mukaan lukien pari päivää vanhan Pluto-kuvan.

[22.05] Luotaimen päätutkija Alan Stern kertoi, että Kharonilta on löydetty aktiivista muutostoimintaa. Aiemmin Plutolta löytyi vahvoja merkkejä siitä.

[22.08] Pluton Hydra-kuu on paljastunut noin 45 x 32 kilometrin kokoiseksi ja epäsäännölliseksi. Se heijastaa 45 prosenttia siihen osuvasta valosta, joten se on todennäköisesti jään peittämä.

[22.14] Kharonin ensimmäinen tarkka kokonaiskuva paljastettiin. "Mordor"-lempinimen saanut tumma napa-alue voi olla värjäytynyt tumman ohuen kerroksen alle, koska kraatterien alueet ovat vaaleampia.

[22.16] Kharonin pitkä kanjoni on noin 6-10 kilometriä syvä ja hyvin pitkä. Toisella puolella kuuta on 5 kilometriä syvä kanjoni.

[22.19] Tutkija John Spencer esitteli ensimmäisen korkearesoluutiokuvan Pluton pinnalta. Se sijaitsee sydämen muotoisen alueen eteläpuolella ja paljastaa laajaa tasankoa sekä muutamia jyrkkiä vuoria. Siinä erottuu noin kilometrin kokoisia yksityiskohtia. Geologisesti kiinnostavinta on, että alueelta ei löydy törmäyskraattereita. Siitä on päätelty, että alue on hyvin tuore. Plutolla on siis voimakkaita aktiivisia prosesseja uudistamassa sen pintaa.

[22.23] Kuva todistaa, että jäämaailma ei tarvitse jättiläisplaneettaa tuottamaan hyvin aktiivista toimintaa. Kaikki tähän mennessä tutkitut jäämaailmat ovat kaasuplaneettojen kuita ja niiden toiminnan teholähteenä on ajateltu olevan pääasiassa kaasuplaneettojen aiheuttamat vuorovesivoimat. Kharon on liian pieni aiheuttaakseen tarpeeksi tällaista lämmöntuotantoa.

[22.29] Pluton peruskallion on oltava vesijäätä havaintojen mukaan. Pluto on menettänyt Aurinkokunnan historian aikana kaasukehänsä kautta typpeä määrän, joka vastaa 300 metriä - 3 kilometriä paksua kerrosta. Stern kertoi, että hänen toukokuussa tarkastettavaksi jättämänsä tutkimus Pluton pinnan koostumuksesta osoittautui havaintojen suuntaiseksi ja se hyväksyttiin tänään julkaistavaksi.

[22.30] Lehdistökysymykset alkoivat. Tiimi ei uskaltanut spekuloida tukeeko Kharonin pinta-aktiivisuus sen törmäys-syntyhypoteesia. Esitellyt kuvat on julkaistu nyt New Horizonsin sivujen kuva-galleriassa.

[22.38] Stern sanoo, ettei hän odottanut Kharonilta nuorta pintaa. Lisäksi hän pitää vuorten löytymistä Plutolta odottamattomana. Spencer pitää pienten kraatterien puuttumista jännittävimpänä havaintona tähän mennessä.

[22.50] Perjantain lehdistötilaisuudessa on luvassa lisätietoa tarkkojen kuvien analyysistä sekä muutamia Kharonin lähikuvia. Nyt paljastettiin vasta yksi kolmesta vastaanotetusta Pluton lähikuvasta.

[22.56] Spencer vertaa Kuiperin vyöhykkeen kappaleita "karkkien päällystämiksi jääpalasiksi" ja haaveilee niiden kuvaamisesta. Hän pitää Plutoa havaintojen perusteella täysin omanlaatuisenaan kappaleena, kun taas Kharon muistuttaa hieman muutamia kaasuplaneettojen jääkuita.

[23.00] Stern kertoo, että kukaan tiimistä ei olisi odottanut näin "jännittävää lelukauppaa" havainnoista. Hän itse vaikuttaa tyytyväiseltä tuloksiin. Yhtenä isona kysymyksenä hän pitää sitä, miksi Pluto ja Kharon eroavat niin paljon toisistaan. Pluto on volatiilien eli helposti haihtuvien aineiden peittämä siinä missä Kharonin pinta on jäisempi. Stern vinkkaa myös, että perjantain lehdistötilaisuuteen mennessä tiimillä on ollut paljon enemmän aikaa tutkia kuvia ja havaintoja. Keskiviikon tilaisuus päättyi kello 23.01.