Pluton sydänkuvion alueella voi olla menossa aktiivinen prosessi

Nasa on julkaissut oheisen upean kuvan Plutosta. Kyseessä on tarkin kuva ennen lähimmän ohituksen vaihetta. Pääosassa on se Pluton puolisko, jossa huomion kaappaa vaalea sydämen muotoinen alue.  

Sydänkuvion alue on huomattavan tasainen. Tutkijat epäilevät, että tämä voi olla jonkin aktiivisen geologisen prosessin tulosta. On mielenkiintoista odottaa tietoa tästä luotaimen myöhemmin saapuvien mittausten ja kuvien perusteella.  

New Horizons -aluksen pitkä matka aurinkokunnan ulkolaidalle on osoittautumassa melkoiseksi menestykseksi. Luotain toimii loistavasti, Pluton pinnan piirteet ovat rikkaita ja kertovat kääpiöplaneetan poikkeavasta geologiasta.

Saatuaan oheisen kuvan New Horizonsin tiedetiimi puhkesi aplodeihin ja huutoihin. Muuallakin on oltu innoissaan. Tutkimusyhteisö Stephen Hawkingia myöten on onnitellut Nasaa saavutuksesta. Tähtiharrastajat ympäri maailman ovat innoissaan seuranneet jo tähän astisia kuvia.

Nyt ohituksen aikaan saamme vasta yhden prosentin datasta. Loput saapuvat maapallolle seuraavien 16 kuukauden aikana. 

Aiheesta lisää: Pluton ohilentoraportti julkaistaan seuraavassa Tähdet ja avaruus -lehdessä no 6/2015. Internet-uutisemme ovat parin päivän sisällä siirtymässä kesätauolle.