Ceres-kääpiöplaneetta erottuu nyt ennätystarkasti

Nasa on julkaissut Dawn-luotaimen ottamia uusia kuvia. Ceres-kääpiöplaneetta erottuu niissä tarkemmin kuin koskaan aiemmin.

Dawn-luotain pääsi Cereksen kiertoradalle 6. maaliskuuta, mutta ensimmäiselle pyöreän muotoiselle eli varsinaiselle tarkkailuradalleen se asettuu vasta huomenna.

"Lähestymisen kuvauskampanja on saatu onnistuneesti loppuun ja olemme saaneet alustavan, kiusoittelevan katsauksen maailmaan, jota Dawn aloittaa tutkimaan tarkemmin", kertoo lennon johtaja Marc Rayman JPL:stä.

Oheisen kuvan Dawn otti 15. huhtikuuta 22 000 kilometrin korkeudelta. Kuvan erotustarkkuus on 3,1 kilometriä pikseliä kohden.

Cereksen erikoiset kaksi vierekkäistä valkoista pilkkua erottuvat kuvan yläoikealla reunalla. Pilkkujen selityksestä ei vielä olla varmoja, mutta niiden on epäilty liittyvän kryovulkanismiin.

14.-15. huhtikuuta otetuista kuvista on julkaistu myös animaatio, jossa näkyy suuri osa Cereksen pohjoisesta pallonpuoliskosta kääpiöplaneetan pyöriessä.

Dawn pysyttelee ympyräradalla 8400 kilometrin korkeudella toukokuun alkuun asti. Kesäkuun 6. päivään mennessä sen on tarkoitus päästä 2700 kilometriin, elokuussa 900 kilometriin ja lopulta joulukuun alussa 230 kilometrin korkeuteen. Lopullisella radalla Dawnin kuvien erotuskyky on 35 metriä kääpiöplaneetan pinnalla.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)